Historie

Historie

Douna is van oorsprong genaamd smederij Firma v.d. Berg & Douna en opereert al jaren in de techniek. In het jaar 1924 is het bedrijf opgericht en bevond zich in Leeuwarden in de wijk Achter de Hoven.

In de jaren die volgden is het bedrijf enorm gegroeid waarna V.d. Berg het bedrijf verlaat in het jaar 1937. De naam van de organisatie werd destijds aangepast naar Douna Machinefabriek en Constructie werkplaats.

Het bedrijf groeide in deze jaren enorm en breidde uit tot vaste leverancier op verschillende gebieden. Douna was een familiebedrijf en in 1987 was er binnen de familie Douna geen opvolger meer, hierdoor werd het bedrijf verkocht.

Douna machinefabriek en Constructie werkplaats bleef machines ontwerpen. Hiervoor werd het bedrijf Douna Enginering opgericht.

Vanaf 1990 gaat Douna Machinefabriek en Constructie werkplaats zich richten op de gasindustrie en wordt hier vaste toeleverancier voor klanten in die sector.

In het jaar 1997 kreeg het bedrijf een nieuwe eigenaar, die zich bleef richten op de machinebouw en in 1998 is het ISO 9000 certificaat behaald.

Douna Machinefabriek verhuist in 2002 naar het industrieterrein ‘De Hemrik’, aan de Hidalgoweg 1.

In 2003 werd Eurometaal in Zaandam, de gereedschapsmakerij van de munitiefabrikant, overgenomen. Onder de naam Zaanse Precisie Machinefabriek zijn de werkzaamheden daar voortgezet en uitgebreid.

Douna bleef zich verder uitbreiden en nam in 2004 Logtech te Hoogeveen over. Verbreding in marktfocus door zich mede te richten op het ontwerpen en produceren van logistieke verbeteringen in de kartonindustrie.

In 2010 zijn de verschillende bedrijfsonderdelen samengevoegd onder één naam, Douna Group. De bedrijven Logtech en de Zaanse Precisie Machinefabriek veranderden daarmee ook van naam. Logtech werd Douna Projects en Zaanse Precisie Machinefabriek werd Douna Precision. Begin 2019 heeft Douna Precision zijn activiteiten beëindigd.

Huidige eigenaar Ale Procée heeft in 2019 de twee bedrijfsonderdelen Douna Engineering en Douna Machinery overgenomen en worden alle activiteiten  centraal vanuit Leeuwarden uitgevoerd.

 

 

Historie | Douna Machinery
Verkiezing Friese Onderneming 2024
 
Button